Blogia
contencioso administrativo

Una de les millors Lleis anti-corrupció.

La corrupció política s’atenua evitant la temptació. La temptació existeix quan l’administració té excesives potestats i el ciutadà està al caprici d’ella.

Un bon exemple de disposició normativa  per a evitar o atenuar la corrupció és la Directiva de Serveis 2006/123, mitjançant l’aplicació sistemàtica de tres principis fonamentals a tota norma procedimental, a saber:

Primera: El silenci administratiu ha de ser sempre positiu i només per raó imperiosa d’interés general podrà ser negatiu. Això obliga a treballar a l’administració, i a no tirar directament a la paperera aquells projectes que no interessen, ja sigui per que no han pagat la "mordida" o per que no provenen d’algú adepte al régim. Aquest principi està ideat per a no fer perdre el temps al ciutadà, pero també evita la corrupció.

Segona: Només pot exigir-se llicència prèvia per a la posada en marxa d’una activitat econòmica per raó imperiosa d’interés general. Les raons són les mateixes que en el primer principi, evita que s’hagi de pagar  bestreta si es vol posar en marxa un negoci o que només obtinguin llicència els del clan propi.

Tercera: -Els procediments i tràmits d’autorització hauran de ser clars, donar-se a conèixer amb antelació i ser adequats per a garantir als sol·licitants que la seva sol·licitud rebi un tracte objetiu i imparcial.  Això evita la pràctica totalment habitual de l’administració catalana d’imposar uns tràmits totalment ambigus i sense requisits objectivables, cosa que es fa per a tenir marge de maniobra per a autoritzar o denegar exactament la mateixa autorització segons qui ho demani.

 

És ben curiós i paradigmàtic que tant la Llei de control ambiental de les Activitats com  la Llei de Comerç aprovada avui es passin la Directiva de Serveis directament per l’angonal.  Són 40 anys de franquisme i 23 de pujolisme minant la llibertat del poble català, que pesen com una llosa.

0 comentarios